Atatürk Çiçeği
Atatürk’ün adının verildiği bir çiçek türü olduğunu biliyor muydunuz?
Atatürk’ün adının verildiği bu çiçeğin tüm dünyada “Atatürk Çiçeği” olarak yetiştirildiği ve özel günlerde insanların birbirlerine hediye olarak aldığı bilinmektedir.
Atatürk’ün doğaya olan sevgisini iyi bilen yabancı bir profesörün teklifi sonucu adı konan çiçek: “Atatürk Çiçeği”
Atatürk Çiçeği adını nerden alır?
Atatürk Çiçeği ismi nereden gelir?
1933 yılında Wenderbit Üniversitesi Profesörlerinden Kirk Landin uzun uğraşları sonucunda yetiştirdiği kımızı yapraklı bitkiye isim ararken, Atatürk ile tanışmış olan bir diğer Profesör Atatürk’ün doğaya olan ilgisine ve bilgisine hayranlığından dolayı bu bitkiye “Atatürk Çiçeği” isminin verilmesini teklif etmiştir. Gerekli yerlere yapılan önerilerden sonra çiçeğin ismi Atatürk Çiçeği olarak kabul edilmiştir. Dünyada bir çok ülkede özellikle yılbaşlarında ve özel günlerde insanların hediye olarak aldığı sıkça tercih edilen bir bitkidir.
Atatürk Çiçeği (Euphorbia Pulcherrima)
Adı: Atatürk Çiçeği - Euphorbia Pulcherrima
İngilizce adı: Poinsettia
Ana Vatanı: Meksika ve Orta Amerika
Tanımı: Yaprakları uzun saplı, koyu yeşil renkli, büyük, uzun ve sivri uçludur. Çanak yaprakları kırmızı, pembe veya beyazdır. Bu renkli yapraklar çoğu zaman çiçek zannedilmektedir. Oysa bitkinin çiçekleri, çanak yapraklarının ortasındaki çok küçük sarı renkli olanlardır.
Atatürk Çiçeğinin yetiştirilmesi
Sıcaklık: Atatürk Çiçeği, çiçeklenme döneminden önce 15-20 derece, çiçeklenme döneminde 13-16 derece, çiçeklenme döneminden sonra ise 10-12 derece ısıya gereksinim gösterir. Bitki çiçekli iken ısı 13 derecenin altına düşmemelidir. Yüksek oranda (%70-75) nem ister.
Işık: Doğrudan gelen güneş ışığından korunmalıdır. Yaz döneminde aydınlık yarı gölge yerleri seven bitki, yaprakların renklenmesi için eylül ayından itibaren yoğun ışık ister. Kışın çiçeklenme döneminde çok aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır.
Saksı Harcı: Hacim olarak 3 kısım turba, 2 kısım yanmış ahır gübresi, 3 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım tınlı toprak, 3 kısım kum ve 2 kısım perlitin karışımı ile elde edilen harç da kullanılabilir.
Üretim Tekniği: Üretimin gerçekleştirileceği ortamın sıcaklığı 18-21 derece olmalıdır.
Bitkinin üretimi çelik ile yapılır. Çelikleri genç sürgünlerden 7,5-10 cm. uzunluğunda olmak üzere tepe çeliği tarzında ve Nisan - Mayıs aylarında alınır. Ancak bu çeliklerden yetişen bitkiler yıl sonunda 15-20 cm. uzunlukta olurlar. Eğer daha bodur bitkiler isteniyorsa çelikler Ağustos ayında alınmalıdır. Alınan çelikler, özsuyun akmaması için odun kömürü tozuna batırılarak, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler.
Atatürk Çiçeğinin bakımı
Saksı Değiştirme: Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Haziran-Ekim ayları arası haftada bir kez 1-2 g/l kompoze gübre verilir.
Bitki, Haziran’dan Eylül’e değin sürgün verme esnasında ılık su ile bolca sulanmalı, sıcak havalarda ise yapraklarına su püskürtülmelidir. Çiçeklenme süresi olan Aralık ve Ocak aylarında verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli halde iken çok su verilmesi yapraklarının dökülmesine sebep olabilir. Dinlenme dönemi olan Ocak ortasında Nisan ortasına kadar ise ya çok az su verilmeli veya toprağı tümüyle tutulmalıdır.
Budama: Çiçeklenmesi biten yaşlı dallar, nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm kalacak şekilde kesilerek budanmalıdır.
Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları; Yaprak dökülmesi, kloroz, kök kanseri ve kurşuni küf’tür. Zararlıları ise; Kırmızı örümcek ve unlu bitleri’dir.
0 yorum:
Yorum Gönder