Atatürk’ün Kişisel Özellikleri
Atatürk’ün kişisel özellikleri: Atatürk, vatan ve millet sevdalısı büyük bir vatan sever, tüm dünyada takdirle karşılanmış bir lider, savaş alanlarında vermiş olduğu taktiklerle bir savaşın kaderini değiştirecek kadar askeri bir deha olduğu gibi, her zaman doğruyu söylemekten çekinmeyen, sabırlı, ileri görüşlü, eğitimciliği ve yöneticiliği çok iyi bilen, disiplinli bir insandı.
Vatan severliği: Milli mücadele ve öncesinde ülkesi için her şeyini feda etmiş bir vatan aşığı, cepheden cepheye koşarak destansı zaferlerin kahramanı olmuş eşsiz bir askerdi.
Hakikati arama gücü: Hakikatı yani gerçeği aramada asla kulaktan dolma bilgilere inanmaz, aklın ve bilimin kabul ettiği şeyleri savunurdu. “Akıl ve mantığın halledemeyeceği mesele yoktur.” derdi. Bilime büyük önem verir, hurafeci yaklaşımları asla kabul etmezdi.
İdealistliği: Kurtuluş Savaşı sonrası her yönden geride olan bir milleti, dünya devletleri ile yarışır bir seviyeye getirebilmek için, ülkesini hep ileriye götürecek atılımların ve yeniliklerin yapılmasında büyük çaba sarf etmesi ile her şeyin en güzelini hedeflemiştir.
Sabırlı oluşu: Atatürk, bir şeye karar vermeden önce hiçbir zaman acele etmez, yeri ve zamanı geldiği zaman hareket ederek sabırlı olduğunu gösterirdi.
Açık sözlülüğü: Atatürk her zaman açık sözlü olmayı tercih ederdi. Doğruyu söylemekten asla çekinmezdi. Bunu da şu sözüyle kendisi doğrulamaktadır. “Ben düşündüklerimi daima halkın önünde söylemeliyim, yanlışım varsa halk beni tekzip eder”
İleri görüşlülüğü: Çanakkale savaşları sırasında düşmanın nereden çıkarma yapabileceğini düşünerek orduya o yönde tedbir aldırması ile adeta savaşın kaybedilebileceği bir anda kazanılmasına sebep olmuştur.
Disiplinli oluşu: Alınacak karalar öncesinde konuyu en ince ayrıntılarına kadar inceler, araştırmalar yapar ve tartışırdı. En sonunda da disiplinli bir şekilde izlemiş olduğu bu yolun sonunda kesin kararını vererek öyle hareket ederdi.
Dindarlığı: Atatürk, Allah’a, Peygambere ve Kuran’a en samimi duygularla inanan ve Türk milletine de dini en güzel, samimi ve doğru bir şekilde yaşamayı tavsiye eden büyük bir liderdi. Bunu, 7 Şubat 1923 tarihinde, Balıkesir’deki Paşa Camii’nde verdiği hutbede kendisini dinleyenlere İslam’ın yüceliğini şöyle açıklayarak ispatlamış olmaktadır: “Ey millet, Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selameti, sevgisi üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri Allah tarafından insanlara dini gerçekleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Bunun temel esası, hepimizce bilinmektedir ki, Yüce Kuran’daki anlamı açık olan ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor.” (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, cilt 2, S.93)
Mantıklı oluşu: Atatürk, devlet işlerinde her zaman mantıklı ve şuurlu hareket etmiş, aklın kabul etmeyeceği maceracı işlere hiçbir zaman atılmamıştır. Aklın ilmin ve mantığın kabul ettiği şeyleri savunmuş “Bizim akıl ,mantık ve zekâ ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir” diyerek devlet ve millet menfaatlerini ilgilendiren konularda mantıklı hareket edilmesi gerektiğini belirtmiştir.
Eğitimciliği: Türk toplumunda harf devrimi yaparak başlattığı eğitim alanındaki yenilikleri ile eğitim ve öğretime büyük önem vermiştir. Bir çok konuda yol gösterici
olarak kitaplar yazmış, eğitim çalışmalarına bizzat katılarak “Başöğretmen” ünvanını almıştır.
olarak kitaplar yazmış, eğitim çalışmalarına bizzat katılarak “Başöğretmen” ünvanını almıştır.
Yöneticiliği (Liderlik özelliği): Askerlik hayatında olduğu gibi devlet idaresindeki yönetiminde de kararlı, ne yaptığını bilen, vereceği emirlerin uygulanıp uygulanmadığını sürekli kontrol eden, verdiği kararların uygulanmasını sağlayan, yöneticilik (liderlik) vasıflarının en güzel örneklerini tavır ve konuşmaları ile üzerinde taşıyan bir kişilikti.-
0 yorum:
Yorum Gönder