Atatürk’ün tuttuğu takım
Atatürk’ün, kesin olarak bir futbol takımını tuttuğuna dair resmi bir belge olmamasına karşın, bazı spor kulüplerimizin “Atatürk bizim takımımızı tutuyordu” açıklamaları zaman zaman tartışma konusu olmaktadır.
Özellikle üç büyük kulüp olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş tarafından gelen ve tarihsel bilgilere dayandırılarak yapılan açıklamalar;
“Atatürk’ün tuttuğu takım” ile ilgili iddialar;
-Fenerbahçe Cephesi
Ali Şen (Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı)
Atatürk tabi ki Fenerbahçeliydi…
1928’de Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanan ve 3-3 biten Gazi Kupası maçından sonra Atatürk, 3’ü Galatasaraylı, 2’si Fenerli 5 kişinin önünde şunları söylemiştir: “Burada üçe üçüz, çünkü ben de Fenerbahçeliyim.”
Selim Soydan (Eski futbolcu-spor yazarı)
Kulübü ziyaret etmiş…
Her Türk Atatürk’e sahip çıkmak ister. Galatasaraylılar da sahip çıkmak istiyorlar. Benim bildiğim Atatürk, Fenerbahçeli. Kulübe gelip “Ziyaret etmekten çok büyük mutluluk duydum” demiş.
Sertaç Kayserilioğlu (Fenerbahçe Müzesi Danışmanı)
Galatasaraylıların belgesi yok!..
Galatasaraylıların ellerinde hiçbir belgeleri yok. Atatürk’ün hiç bir yerde “Ben Galatasaraylıyım” diye yazdığı bir yazı bulunmuyor.
Fenerbahçe Spor Kulübü sitesinden…
Yıllar sonra Fenerbahçe Kulübü’ne başkan olan Şükrü Saraçoğlu tarafından nakledilen bir anı…
1928 yılı haziranında Dolmabahçe Sarayı’nda yine bir sohbet anında sekiz kişiydiler. Atatürk, Şükrü Saraçoğlu, Necmeddin Sadak , Ruşen Eşref Ünaydın, Mustafa Necati, Kazım Özalp (Fenerbahçe’ye üye olmadan önce), Kılıç Ali ve gazeteci İsmail Müştak spor üzerine söyleşmekteydiler. Atatürk bir ara aniden Şükrü Saraçoğlu’na doğru dönüp, “Bak onlar altı kişi. Fenerbahçeli olarak burada bir sen bir de ben varız. Bunlar 6-2 bize üstünler. Aman ayağımızı denk tutalım.” der. (Alıntı)
-Galatasaray Cephesi
Doğan Koloğlu (Spor Yazarı)
Galatasaray’a yakındı!
Atatürk’ün laiklik konusundaki fikir babası Tevfik Fikret’tir. O dönemlerde laikliğin konuşulduğu tek yer Galatasaray camiasıdır. Bu anlamda bu camiaya yakın olduğunu söyleyebiliriz.
Gün Kut (Galatasaray Lisesi Müdürü)
Arkadaşları Galatasaraylıydı!
Atatürk değerleri ve eğitim kurumu olarak Türkiye’ye katkılarından ötürü Galatasaray’ı ayrı bir yere koyuyordu. Çünkü hem saygı duyduğu kişiler hem de yakın arkadaşları Galatasaraylıydı.
Refik Arkan (GS Asbaşkanı)
Tek kanıt ziyaret!
Herhangi bir kulübe kayıtlı olduğuna dair bir belge bulunmuyor. Bütün kulüpler ziyaretlerden yola çıkarak kendilerine üye olduğunu söylüyorlar.
İnan Kıraç (Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı)
Atatürk’ün Galatasaraylı oluşunun birinci kanıtı Tevfik Fikret’e olan bağlılığıdır. Atatürk, İstanbul’a her gelişinde onun Aşiyan’daki mezarını ziyaret ederdi. İkincisi, yanında güvendiği Galatasaraylılar vardı. Üçüncüsü de, çok iyi okuyup yazdığı Fransızca nedeniyle Galatasaraylıdır.
Galatasaray Spor Kulübü sitesinden…
“Atatürk Galatasaray Lisesi’nden memnun kalarak ayrılmıştır. Dönemin okul müdürü olan Tevfik Ararat o günün izlenimlerini şu sözlerle anlatır:
“1 Temmuz 1933, Galatasaray Lisesi’nin yaşadığı en büyük gündür; o gün Gazi Hazretleri, müessemizde beş saat bir çeyrek saat kalmışlar, ve birinci devre Tarih-Coğrafya-Yurtbilgisi mezuniyet imtahanlarına giren talebemizden dokuzunu imtahan etmek lütfunda bulunmuşlardır. Galatasaray Lisesi, bundan sonra, o unutulmaz günü her sene anmak ve tekrar yaşamak için aynı devrenin aynı imtihanlarını daima aynı güne koyacaktır.” (Alıntı)
-Beşiktaş Cephesi
1-Komşumuzdu Atatürk, Yıldırım Ordu Komutanlığı’na getirilmeden önce Beşiktaş Kulübü’nün yanındaki evde oturuyordu. Takımı çalıştıran Ahmet Fetgeri’yi yanına çağırarak Beşiktaş’ın spora verdiği önemden ötürü memnuniyetini dile getirirdi.
2-1914-1920 arasında görev icabı sık sık İstanbul dışına çıktığından, annesi ile kız kardeşini Beşiktaşlı idarecilere emanet ederdi.
3-Beşiktaş’ın misyonunu sevmişti. Hatta İttihat Terakki toplantılarının birinde “Beşiktaş Osmanlı Terbiye-i Bedeniye kadar olamadınız. Programınız ve lideriniz yok” diyerek Beşiktaş’ı örnek veriyordu.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü sitesinden…
Atatürk’ün Beşiktaş ile ilgisi, Yıldırım Orduları Kumandanlığı görevine başlamadan önce ve 1915’te “Çanakkale Müdafii” olarak adını dünya tarihine yazdırdığı günlerde başlamıştır...
Bunu kanıtlayan belgelerden biri olarak, Akaretler yokuşu üzerinde oturduğu 76 no’lu binanın dış kapısı yanındaki Mermer Kitabe’de de şu satırlar yer almaktadır: “ATATÜRK, BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA DÜŞMANA KARŞI İSTANBUL’U KORUYUP KURTARAN, ÇANAKKALE MÜDAFİİ, ANAFARTALAR KOMUTANI, MİRİLİVA MUSTAFA KEMAL PAŞA İKEN, BU EVDE KİRACI OLARAK KALMIŞTIR...”
Çanakkale Savaşı 19 Şubat-1 Aralık 1915 tarihleri arasında cereyan ettiğine göre, ATATÜRK-BEŞİKTAŞ diyaloğunun 1915 yılında başladığı bu belge ile açık seçik ortadadır...
Uzun lafın kısası, bu belge de göstermektedir ki, Ulu Önder Atatürk’ün ilk göz ağrısı, başka bir deyişle gençlik ateşini yaktığı ilk spor kulübü, BEŞİKTAŞ’tır...(Alıntı)
Atatürkün tuttuğu takım ile ilgili kulüplerin belgeli iddiaları:
Fenerbahçe
1-5 Haziran 1932’de Fenerbahçe’nin Kuşdili’ndeki binası yanınca, Atatürk’ün 500 kuruş bağışlaması.
2-Atatürk kulüp ziyaretinde hatıra defterine şöyle yazar: “Fenerbahçe Kulübü’nün her tarafa mazhar-i takdir olmuş bulunan aşari mesaisini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayd ile mübahiyim.”
3-Atatürk’ün İstanbul’a her gelişinde yakın arkadaşı aynı zamanda Kulüp Başkanı olan Sabri Bey’in Moda’daki evinde kalması.
4-3 Mayıs 1918’de Filistin Cephesi’ne giderken birkaç günlüğüne İstanbul’a uğrayıp, Fenerbahçe’yi ziyaret etmesi.
Galatasaray
1-Savaşlarda Atatürk’ün yakın çevresinde hep Galatasaraylıların olması.
2-Galatasaray Lisesi’ni 3 kez ziyaret etmesi.
Beşiktaş
1-1915 ile 1920 yılları arasında, Akaretler Spor Caddesi’nde Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne komşu olması.
2-Atatürk’ün görev icabı sık sık İstanbul dışına çıktığı günlerde, birlikte oturduğu annesi ile kız kardeşini Siyah-Beyazlı sporcu ve idarecilere emanet etmesi.
3- İttihat Terakki toplantılarının birinde “Beşiktaş Osmanlı Terbiye-i Bedeniye kadar olamadınız” diyerek, Beşiktaş’ı örnek göstermesi.
Atatürk’ün hiçbir futbol takımını tutmadığına dair bir iddia
Tuğrul Yenidoğan
Takım tutsaydı Harbiye’yi tutardı…
Atatürk hayatında 2 kez futbol maçına gitmiştir. İkisi de üç büyük kulübün maçı değildir. Tüm kulüplere aynı uzaklıktaydı. Galatasaray Kulübü’nü değil, Galatasaray Lisesi’ni ziyaret etmiştir. Atatürk takım tutsaydı Harbiye takımını tutardı. Üç büyük takımın hiç birini tutmuyordu.
0 yorum:
Yorum Gönder